News

Prečo je vhodný čas na kúpu nehnuteľnosti pri mori?

Vlastniť nehnuteľnosť pri mori je na Slovensku často spojené s predsudkom bohatstva ale vôbec to tak nemusí byť. V dnešnej dobe, keď ceny nehnuteľností, hlavne v Bratislave vyleteli do astronomických výšok si v cene obyčajného bytu napr. 200tis.€ môžete kúpiť krásnu nehnuteľnosť pri mori a okrem jej užívania navyše profitovať z prenájmu. Táto alternatíva je zaujímavá hlavne pre tých, čo hľadajú nehnuteľnosť na investíciu na prenájom. Pre príklad uvediem malé modelové porovnanie s bytom s Bratislave:

2izbový byt v Bratislave prenajatý za 600€ mesačne (7200€ ročne) – cena nehnuteľnosti 200tis. € – návratnosť 27 rokov, a to je ešte veľmi dobrý príklad. Pri drahších nehnuteľnostiach stúpa návratnosť pri pomere súčasnej trhovej ceny a ceny prenájmu aj cez 30 rokov, čo z investičného hľadiska prestáva dávať zmysel.

3izbový apartmán na Sardíní – cena nehnuteľnosti 150tis. € – ročný príjem z prenájmu cca. 10000€ ročne – návratnosť 15 rokov a zároveň môžete nehnuteľnosť užívať počas väčšiny roka. To znie lepšie nie?

Okrem príjmu z prenájmu často investori počítajú aj s nárastom hodnoty nehnuteľnosti v čase, skúsme sa pozrieť aj na to. Ako príklad uvediem Bratislavu (odkiaľ pochádzam) kde sa ceny nehnuteľností v poslednej dobe vyšplhali rekordne vysoko a veľmi rýchlo. Tí čo nakúpili pred pár rokmi skáču od radosti, viem o čom hovorím, tiež sme sa na tej vlne zviezli ale čo dnes? Do kedy tento prudký rast potrvá? Čo sa stane keď rastúce ceny energií, úroky a inflácia sa začnú prejavovať na realitnom trhu? Nikto nevie s určitosťou povedať. Je teda vhodný čas na kúpu investičnej nehnuteľnosti v Bratislave? Názor si musíte spraviť sami ale podľa mňa rozhodne nie.

Na Sardíní sme momentálne v úplne inej situácií. Sardínia je všeobecne považovaná za luxusnú destináciu. samotní taliani sem chodia na medové týždne a veľa z nich tu nikdy ani nebolo. Do milionárskeho prístavu Porto Cervo sa sústreďujú svetové celebrity a ceny domov sa tu počítajú v miliónoch eur ale to je všetko záležitosť iba jednej oblasti – Costa Smeralda. Naša lokalita Castelsardo – Valledoria sa nachádza neďaleko a v strategickej polohe, na pol cesta od letiska Alghero, kam lietajú priame lety z Bratislavy a Viedne po celý rok a prístavu Olbia, kam sa zase dostanete trajektom z pevniny. Mesto Castelsardo nájdete na všetkých turistických sprievodcoch a itenerároch, patrí medzi najkrajšie na Sardíní a je veľmi navštevované. Údolie Valledoria so svojou 12km dlhou plážou sa zatiaľ vyhlo veľkému náporu turistov, ale cítiť stúpajúci trend. Vďaka tomu sa ceny nehnuteľností zatiaľ držia na veľmi prijatelnej úrovni, i keď už cítiť mierny nárast a hlavne rastúci dopyt po nehnutelnostiach.

Posledné dva roky s covidom ukázali tiež ďalšie výhody vlastníctva nehnuteľnosti pri mori. Pokiaľ v danej krajine vlastníte nehnuteľnosť, nikto vám nemôže zakázať tam vycestovať a keď už nepoletí lietadlo, stále sa dá dostať autom. Keď sa nedá ísť na dovolenku, lebo ubytovania boli zavreté, z vašej nehnuteľnosti vás nikto nevyhodí. Ľudia si to uvedomujú a preto stúpa dopyt a tým aj ceny rekreačných nehnuteľností.

Z hľadiska investície je teda ideálny čas na kúpu, z nárastom hodnoty sa dá počítať a rovnako aj s rástúcim počtom turistov. Navyše vďaka priamym letom z Bratislavy a Viedne sa Sardínia stáva skvele dostupnou pre slovenskú aj českú klientelu, ktorí často uprednostňujú ubytovanie v apartmánoch u krajanov. Aj tu je cítiť rastúci trend a pre mnohých je to vítaná zmena oproti tradičnej destinácí- Chorvátsko.